Nuffnang Ads

Khamis, 17 Mei 2012

Piala Thomas 2012 : Mampukah Malaysia melangkah jauh?

Kejohanan berprestij Badminton berpasukan Piala Thomas & Uber akan diadakan pada 20 - 27 Mei 2012 di Wuhan, China.  Skuad negara diletakkan dalam Kumpuan C bersama Denmark dan Afrika Selatan.  Jika dilihat, Malaysia dijangka tidak berdepan dengan masalah untuk menewaskan Afrika Selatan.  Saingan negara dalam peringkat kumpulan ialah pasukan Denmark yang mempunyai senarai perseorangan dan bergu yang mantap berbanding pasukan negara.

Walau bagaimana pun, tidak mustahil Malaysia mampu menundukkan ego Denmark dalam peringkat kumpulan kelak.  Pada pandangan penulis, Malaysia telah lama mengharapkan Datuk Lee Chong Wei dalam perseorangan dan pasangan Koo - Tan dalam bergu.  banyak bakat-bakat baru yang diketengahkan namun sehingga kini mereka masih tiada lagi pelapis.

Sesuatu harus dilakukan oleh pihak pengurusan sukan badminton negara bagi memastikan kelangsungan potensi-potensi baru bagi menjadi pelapis serta menggantikan Datuk Lee Chong Wei kelak.

Apa2 pun, penulis berharap agar pasukan Malaysia berjaya dalam menghadapi kejohanan Piala Thomas ini sekurang-kurangnya melepasi sasaran yang ditetapkan iaitu ke separuh akhir kejohanan. "Malaysia Boleh"..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan Penaja

Alexa